Vállalkozásfejlesztési Kutatói Ösztöndíjat alapít a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Demján Sándor Alapítvány

Budapest, 2019. október 10. – A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Demján Sándor Alapítvány Vállalkozásfejlesztési Kutatói Ösztöndíjat alapít és hirdet meg az egyetemen belül hazánk vállalkozásfejlesztés tudományos kutatásának és oktatásának támogatására. Az erről szóló többszintű együttműködési megállapodást ma írta alá az Egyetem újonnan átadott Demján Sándor – előadótermében Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora és dr. Valastyán Pál, a Demján Sándor Alapítvány elnöke.

Magyarország nemzetgazdaságának kulcsszereplői a kis- és közepes vállalkozások. A BGE alkalmazott tudományok egyetemeként és Magyarország meghatározó gazdasági felsőoktatási intézményeként régóta nagy hangsúlyt helyez a kkv-kat érintő képzési tematikákra és a terület kutatására. Az egyetemen a tématerülethez kapcsolódóan számos alap-és mesterképzés folyik, illetve idén ősszel elindította a hazai felsőoktatási területen egyedülálló Vállalkozás- és Gazdálkodástudományi Doktori Iskoláját is. A BGE a vállalkozói kultúra terjedését és erősítését elősegítendő 2017-ben létrehozta a BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központot, amely tudásmegosztással és hiánypótló kutatói tevékenységgel járul hozzá a hazai kkv-k fejlesztéséhez.

A most aláírt együttműködési megállapodással az egyetem egy újabb lépést tesz afelé, hogy tovább ösztönözze a vállalkozói kultúra terjedését és a terület tudományos kutatását, oktatását.  Az ösztöndíjra a BGE azon oktatói és kutatói pályázhatnak, akik a vállalkozásfejlesztés és a hazai kkv-szféra területén tudományos kutatást folytatnak, az oktatás során kiemelten kezelik az egyetemi hallgatók vállalkozási hajlandóságának növelését, és Demján Sándor vállalkozói életművének oktatásban való megjelenítését. Az ösztöndíj-pályázat első alkalommal a 2020/21-es tanévben kerül meghirdetésre.

Az együttműködési megállapodás aláírását megelőzően lezajlott a Demján Sándor előadóterem névadó ünnepsége is.

„Hazánk egyik legkiválóbb üzletembere, Demján Sándor egyetemünk jogelőd intézményének egykori diákja volt. Értékteremtő munkásságának és szellemi örökségének tiszteletére a BGE Alkotmány utcai épületében ma felavattuk a róla elnevezett előadótermet és útjára indítottuk ezt a fontos ösztöndíjat is. Bízom benne, hogy kollégáink örömmel élnek majd ezzel a kiváló lehetőséggel, melyből ők, egyetemünk hallgatói és végső soron a teljes hazai kkv-szektor profitál majd”

– hangsúlyozta Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora.

„Ahogy Demján Sándor alapértéknek tekintette, úgy az ő szellemiségét folytató alapítvány alapértéknek tekinti az oktatást, a kutatást és a fiatal tehetségek támogatását. Demján Sándor az üzleti életben fontosnak tartotta az önálló, egyedi vállalkozások, a vállalkozó szellem bátorítását. Ebben az ösztöndíjban e két dolog találkozik: az oktatás és a vállalkozásfejlesztés. Demján Sándor magánemberként és üzletemberként is egyaránt hangsúlyozta, hogy honnan indult, így ennek az egyetemnek a jogelődjét is jelentős állomásként említette. Úgy gondoljuk, hogy az ösztöndíj méltó helyre kerül”

– nyilatkozta dr. Valastyán Pál, a Demján Sándor Alapítvány elnöke.

Az együttműködési megállapodás aláírását és a névadó ünnepséget a KVIK50 eseménysorozat keretén belül került rendezték meg, hiszen épp 50 éve, hogy a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) jogelőd intézményén, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán elindult a felsőoktatás. Mára a BGE KVIK a turizmus-vendéglátás szakma legjelentősebb képzőhelye, ahol olyan magasan kvalifikált szakembereket képeznek, akik nemcsak komplexen és felelősen gondolkozó munkavállalóként állnak helyt a piacon, hanem akár képesek hatékonyan működtetni egy vállalkozást is.