Demján Sándor 1943. május 14-én született. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola elvégzése után a kereskedelemben helyezkedett el. A Skála-lánc vezetőjeként létrehozta az első piaci alapon működő áruházláncot a rendszerváltás előtt. 1987-ben megalapította az ország első kereskedelmi bankját. A Magyar Hitelbank egymilliárd dollárt áramoltatott be az országba, segítve ezzel a magyar gazdaság szabadabbá válását. Az 1990-es évek közepén figyelmét az ingatlanpiac irányába fordította. Ennek jegyében nyitotta meg Budapesten a Bank Center épületét, ezt követően Budapesten létrehozta a Pólus Centert, az ország első bevásárlóközpontját, majd a belvárosban a WestEnd városközpontot. Megépítette a Nemzeti Színházat, majd a hármas funkciójú Művészetek Palotáját, amelyet a világ egyik legjobb adottságú koncerttermeként tartanak számon. 1997-ben hozta létre a TriGránit Fejlesztési Zrt.-t, Európa egyik legnagyobb ingatlanbefektetési, és -fejlesztési vállalatát.

Demján Sándor 2007-ben alapította meg a régió legmodernebb filmgyártó bázisát a Korda Stúdiót, Etyeken. 2010-ben létrehozta a GRÁNIT Bankot, amely hazánk meghatározó digitális bankjává vált.
Több jelentősebb külföldi – szlovákiai, lengyelországi – és részben hazai fejlesztéseit 2015-ben adta el a TriGránit, többek között Katowicében a Silesia City Centert, Pozsonyban a Pólus City Centert.

Felismerve a társadalmi felelősségvállalás szükségességét a jótékonysági tevékenységek terén, útjára indította a Demján Sándor Alapítványt. Több mint húszéves fennállása alatt a szervezet elsősorban hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok esélyegyenlőségét, oktatását támogatta, ezen kívül számos olyan eseményt, szervezetet, személyt támogatott, akik, illetve amelyek jelentősen hozzájárultak a magyar kultúra, oktatás, sport és művészet népszerűsítéséhez.
Összesen több, mint 6,8 milliárd Forint értékben támogatott az Alapítvány ezeken a területeken, olyan programokat és szervezeteket, mint a Prima Primissa Díjak, az Új Comenius Program, a Budapesti Mozgássérültek Egyesülete, az Értetek Karitatív Egyesület, a Bartolák Mihály Fiatalokkal a Jövőért Alapítvány, a Migrációs Gyermekalap, az Ökomenikus Szeretetszolgálat, Levegő Munkacsoport, vagy mint a Katolikus Kartitász.