A Demján csoport az EU 4 milliós támogatása 25%-át, 1 millió eurót kínál fel a menekült gyermekek körülményeinek javítására. Demján Sándor közleménye szerint a közelmúltban kialakult súlyos menekültügyi problémamegoldása a XXI. századi Európa talán legnagyobb humanitárius kihívása.Bízom abban, hogy a tagállamok vezetői, az Unió döntéshozói felelősen és közösen minél előbb kialakítják a menekültek kezelésének leghatékonyabb és leghumánusabb gyakorlatát.

Publikálva: 2015.09.11. 14:17

Fotó: Vajda József/Népszava

„Nem feladatom a politikai döntéshozatalban való részvétel, vagy annak bármilyen irányú befolyásolása, azonban mind magánemberként, mind a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökeként egyaránt kötelességemnek érzem, hogy segítsünk az arra rászorulóknak, elsősorban a saját magukról önállóan gondoskodni képtelen, hazánkban és határainkon tartózkodó menekültgyermekeknek.

Ennek érdekében felhívással fordulok minden magyar és külföldön élő, a szolidaritás eszmeiségét magáénak valló magánszemélyhez, vállalkozóhoz és intézményhez, hogy csatlakozzanak ahhoz a pénzügyi alaphoz, amelyet a 4 millió euró Európai Uniós támogatás 25%-nak megfelelő, 1 millió euró befizetésével a Demján Alapítvány hozott létre a GRÁNIT Bank elkülönített számláján.

Az anyagi támogatást, hazánkban és Magyarország határain tartózkodó,kiskorú menekült gyermekek körülményeinek javítására ajánljuk fel, elsősorban élelmiszer ellátásra,ruházat biztosítására,országon belüli utaztatásra,egészségügyi ellátásra, információs anyagok előállítására, valamint a szituáció megoldásán fáradhatatlanul dolgozó hivatalos és civil személyek munkájának megsegítésére.

A pénzügyiforrás konkrét felhasználásáról a Demján Alapítvány, az illetékes állami szervekés a témával aktívan foglalkozó, független civil szervezetek bevonásával dönt.

A további felajánlásokat a Gránit Bank Zrt. 12100011-10000001 számú forint és HU54 12100011-11111111-00000000 számú euró elkülönített számlákon fogadjuk.

A kialakult súlyos menekülthelyzetre való tekintettel a Demján Alapítvány rendkívüli támogatást tesz, amely nem érinti az Alapítvány elkötelezettségét a hazai fiatalokat támogató korábbi programok tekintetében. Fontos hangsúlyoznom, hogy a felhívás és a támogatás politikától teljesen független kezdeményezés.A sajtó segítségét kérem abban, hogy a minél nagyobb aktivitás elérése érdekében, széles körben ismertesse a támogatás célját és rendszeresen számoljon be az adományozók által tett felajánlásokról és azok felhasználásáról.

Demján Sándor”