Háromszáz millió euróból épített bevásárlóközpontot a magyar érdekeltségű TriGránit cégcsoport Krakkóban.


Demján Sándor a múlt héten minden áldott nap magángéppel a lengyelországi Krakkóba, majd hazarepült. Személyesen felügyelte a TriGránit-csoport eddigi legnagyobb bevásárlóközpontjának befejezését. Januárban ugyanis kiadta az ukázt: bármi történjék is, november 2l-én meg kell nyílnia a bruttó 240 ezer négyzetméteres – a budapesti West Endnél közel 50 ezer négyzetméterrel nagyobb – üzletközpontnak. 

A válság hatására tavasszal a tucatnyi projektből álló 8,5 milliárd eurós ingatlanfejlesztési portfóliót (Kelet-európai plazaláz – Figyelő, 2008/7. szám) 4 milliárdosra csökkentette Demján, csak a legígéretesebb fejlesztéseket hagyva meg. Ezek közé tartozik a krakkói Bonarka City Center, amely bő 300 millió euróból, azaz mintegy 80 milliárd forintból épült meg. Tulajdonosa 80 százalékban a Demján Sándor, valamint Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató és az Immo East-csoport által tulajdonolt TriGránit, 20 százalékban pedig egy lengyel partner. 

„Azért nem a magyar piacra összpontosítunk, mert az országkockázati felár miatt otthon 7-8 százalékos kamatra adnak euró alapú fejlesztési hitelt, míg itt mindössze 2,2 százalékra. A lengyel gazdaság pedig a válság ellenére is növekszik, akárcsak a vásárlóerő” – indokolt a Figyelőnek Demján. 

A milliárdos magyar üzletember ma általában is Kelet-Európára koncentrál. 

„Nem hiszek Nyugat-Európában, ott nem várok növekedést. Egy olyan társadalom, amelyben a fiatalok nagy része nem végez fizikai munkát, helyette mondjuk a spanyol tengerparton éli fel a családi vagyont, hosszú távon visszaesik. Ráadásul a nyugati fiatalok többsége művészként, filozófusként akar boldogulni. Keletebbre még van becsülete a fizikai munkának, ezért évtizedes távlatban van tere a növekedésnek is” -fejtette ki álláspontját Demján. 

Szerinte egy nagy bevásárlóközpont nem „doboz”, hanem egyfajta piactér, a görög Agóra mintájára, amely a 20-25 év múlva jelentkező igényeket is képes kiszolgálni. Akkor pedig mifelénk nagyobb lesz a jólét, hiszen régiónk biztosítja majd a munkaerőt a Nyugatnak. Ehhez persze az kell, hogy ne siessünk az euró bevezetésével, mert ha a helyi valutákat a jelenlegi gyengébb árfolyamon kötik az euróhoz, az csak a mai helyzetet konzerválja. 

A Bonarka City Center az olcsó finanszírozás, a 30-40 százalékos önerő, és a viszonylag magas (havonta, négyzetméterenként 30-60 eurós) bérleti díjak miatt mindössze 8-9 év alatt megtérül. Igaz, finanszírozási konstrukciójára még a válság előtt került pecsét. Jelenleg 60-70 százalékos önerőt kérnek a bankok, főleg a mi, kockázatosnak ítélt régiónkban. Ennek ellenére a TriGránitnak a válság kirobbanása óta is sikerült mintegy 500 millió eurós ingatlanfejlesztési finanszírozást „felhajtania”. 

HALASKA GÁBOR, KRAKKÓ 

Folyamatban lévő beruházások: 

KRAKKÓ, Bonarka City Center: A kész bevásárló- és szórakoztató központ mellé négy nagy irodaház épül 100 millió euróból, illetve lakópark 30-40 millió euróból. 

ZÁGRÁB, Arena Centar: Bevásárlóközpont, 2010 őszére készül el 244 millió euróból. 

LJUBLJANA, Emonika City Center: Városközpont-fejlesztés, 2011-re készül el 350 millió euróból. 

CONSTANTA, Polus Center: Bevásárlóközpont, 2010 negyedik negyedévére készül el 140 millió euróból. 

SZENTPÉTERVÁR, Badajevszkij Center: Bevásárló- és kiállítási központ, tévéfilmstúdió, hotel, lakások, irodák épülnek 500 millió euróból. Előkészítés alatt álló és tervezett beruházások: 

POZSONY, Metropolis: Kaszinóváros 1,5 milliárd euróból, első üteme 2012-re valósul meg. 

SEYCHELLE-SZIGETEK, Long Island Resort: Hotelek és nyaralók 55 millió euró értékben. 

BUKAREST, Esplanada City Center: A városvezetés jóváhagyására vár, 1 milliárd euró értékű beruházás. 

BRASSÓ, bevásárlóközpont: Finanszírozót keresnek hozzá, 145 millió euró értékben. SZOCSI, létesítmények a 2014-es téli olimpiához: Sorsa kérdéses, a fejlesztés értéke 665 millió euró. 

Forrás: TriGránit Zrt.

Kulcsszavak: Demján Sándor, Trigranit, Metropolis, Esplanada, Pólus, Polus City Center, Arena Centar, Emonika
Címkék: Demján Sándor interjú
Kategóriák: NEWS