Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke is részt vett a csütörtöki washingtoni Nemzeti Imareggelin, amely után az MTI-nek úgy nyilatkozott: rendkívül dinamikus embernek tartja Barack Obama amerikai elnököt, aki szerinte a demokrácia jelképe.


Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke is részt vett a csütörtöki washingtoni Nemzeti Imareggelin, amely után az MTI-nek úgy nyilatkozott: rendkívül dinamikus embernek tartja Barack Obama amerikai elnököt, aki szerinte a demokrácia jelképe. Obama dinamikus ember, a demokrácia jelképe „Nagyon pozitív benyomást tett rám” – fogalmazott. 

Mint mondta, Obama a demokrácia szimbóluma, a szegények reménysége, hiszen személyében „egy nagyon szegény gyerek” lett az Egyesült Államok elnöke, s ez mindenképpen pozitív üzenet a világnak. A rasszizmussal szemben is győzelem a megválasztása; az imareggelin tartott beszédében elmondta, hogy muzulmánként indult, aztán baptista lett. Demján Sándor, a TriGránit elnöke kifejtette: óriási a várakozás Obama elnöksége iránt, és megítélése szerint akkor lesz sikeres, ha jó csapatot tud maga köré gyűjteni. Hozzátette, ő az Egyesült Államok egyik legkiválóbb elnökének Ronald Reagant tartja, aki nagyszerű csapatot toborzott, és Amerika fellendülése húzta maga után a világot. 

„A világ gazdaságilag Amerika nélkül nem tud meggyógyulni, ha Amerika nem gyógyul meg, akkor a világ sem” – mondta az üzletember, aki az imareggelin találkozott a kongresszus több tagjával. Külön beszélgetett Joe Biden alelnökkel, a szenátus elnökével, akinek elmondta: Magyarország és Kelet-Európa nehéz helyzetben van, az Európai Unió szétválik euro és nem euro zónára, „s ez problémákat jelent”. 

Kelet-Európa számára különösen fontos, hogy a pénzügyi bizalom helyreálljon, hiszen „a régiónak nincs likviditása” – tette hozzá. Mint az MTI-nek kifejtette, az amerikai programban is hangsúlyos elem a bizalom helyreállítása, a bankok finanszírozásának megindítása. „E nélkül Európa vagy a világ hiába erőlködik, ezt Amerika tudja megteremteni” – szögezte le. 

Megítélése szerint nagyon fontos a vezető személye, hiszen a mai válság alapja a bizalom elvesztése, és „ilyenkor szükség van arra, hogy az emberek bízzanak a politikában, a jövőben, olyan vezetőkre van szükség, akik meggyőzik a lakosságot, hogy merjen fogyasztani, és a vállalatokat, hogy merjenek fejleszteni”. 

Demján Sándor elmondta: már a 2001-es washingtoni imareggelin is részt vett, jelen volt Bush elnök első ilyen szereplésén. Tudomása szerint most rajta kívül más magyarországi szereplő nem érkezett az amerikai fővárosba, de az eseményen jelen volt Somogyi Ferenc nagykövet. Arra a kérdésre, hogy miért őt hívták meg, úgy felelt: részben azért, mert az imareggelit a világ szegényeinek megsegítése jegyében rendezték meg, és „én tízezer gyereknek adok folyamatos támogatást évente (…) óvodáknak, középiskoláknak és egyetemeknek”. Azt mondta, az imareggelin több jelenlegi és volt elnök, miniszterelnök részt vett, Kelet-Európából parlamenti képviselőket hívtak meg például Lengyelországból, Csehországból, Romániából, magyar honatya viszont nem érkezett Washingtonba. MTI

Kulcsszavak: Demján Sándor, VOSZ, Trigranit
Címkék: Demján Sándor interjú
Kategóriák: NEWS