Bombaként robbant a hír – ahogy korábban lapunk is közreadta –  eladták Magyarország legsikeresebb ingatlanfejlesztő cégét, a TriGranit Platformot, mégpedig az amerikai központú TPG Real Estate elnevezésű globális magántulajdonú befektetési alapnak. A nagyrészt Demján Sándorhoz köthető TriGranitban jelenleg tulajdonrésze van Csányi Sándornak, Peter Munknak és az osztrák tőzsdén jegyzett Immofinanz AG-nak is. Az ügylet érinti a cég teljes lengyel és a szlovák portfólióját. Néhány közismert elem azonban megmaradt, például a Westend City Center, a Pólus Irodaház vagy a Papp László Sportaréna. Ezeket a projekteket Granit Management néven üzemeltetik tovább.

Szerző
Bonta Miklós

Demján Sándor azzal indokolta az üzletet, hogy itthon már nem képes fejleszteni FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR

Egy ingatlanfejlesztő olyan, mint egy autógyár, fejlesztenek majd eladnak, a nagy pénzügyi befektetők pedig megveszik ezeket. Néha egy-egy épületet megtartanak, ilyen például a West End City Center bevásárlóközpont, ami a világban is egyedi a rozsdaövezeti (barnaövezeti) besorolása miatt. Ezekkel a szavakkal vezette be tegnap Demján Sándor nagyvállalkozó azt a sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette, hogy eladták a TPG-nek a TriGranit ingatlanfejlesztő egy jelentős részét. (A rozsdaövezetre való utalás arra vonatkozott, hogy a Westend City a Nyugati pályaudvar elhanyagolt vasúti területén épült fel.) Az egy éves kemény tárgyalás utáni megegyezésről szóló hír jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a sajtótájékoztató nyomán a világ legjelentősebb hírügynökségei azonnal beszámoltak róla, és a gazdasági portálok is vezető anyagként közölték.

Demján Sándor azzal indokolta az üzletet, hogy itthon már nem képes fejleszteni FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR

A portfólió mostani eladását követően a vállalatcsoport Granit Development és Granit Management néven folytatja tovább működését. Az ügylet lezárása októberben várható.

A TPG tulajdonába kerülő létesítmények üzemeltetése mellett újabb fejlesztéseket is terveznek Magyarországon és a régióban is – mondta Demján Sándor. A tranzakció jelentős mértékű, hiszen magába foglalja a TriGranit teljes lengyel és szlovák portfolióját, valamint a magyarországi projektek egy részét, illetve a TriGranit platformot – közölte Szabó Zsolt, a TriGranit befektetési vezérigazgatója. A tranzakcióban ugyanakkor nem érintett a WestEnd City Center, a Pólus irodaház, és a Papp László Sportaréna, valamint a romániai, illetve horvát portfólió – tette hozzá a befektetési igazgató. Demján Sándortól azt is megtudtuk, hogy a Westend iránt továbbra is nagy az érdeklődés, de még nem döntötték el, hogy eladják-e.

Az ingatlan portfolió tényleges nagyságát ugyanakkor nehéz felbecsülni. Ennek prózai oka van. A hazai projektfejlesztési lehetőségek ugyanis korlátozottak. (Demján Sándor ezúttal is felrótta a kormányzatnak, hogy a plázastop miatt gyakorlatilag leálltak a nagyobb, kereskedelmi ingatlanfejlesztések). Éppen ezért egy, a TriGranithoz mérhető nagyságrendű társaság munkáinak jelentős részét külföldön végzi. A gyakorlat az, hogy egy-egy nagyobb projektre külön céltársaságot alapítanak. Mivel ezek többnyire nem Magyarországon adóznak, ezért tevékenységük itthoni számbavétele nem könnyű.

Cégtörténet

A TriGranitot 1997-ben alapították, 2 millió dollárral, azóta több százszoros profitot hozott az alapítóknak. A budapesti székhelyű cég Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb magántulajdonban lévő ingatlanbefektetési, -fejlesztési és -üzemeltetési vállalata lett. A közép-kelet-európai régió és a Balkán kilenc országában van jelen. Az alapítók Demján Sándor és Peter Munk voltak, mellettük az AIG és az EBRD vállalt részt a finanszírozásban.

Fennállása alatt – euróban számolva – milliárdos céggé nőtte ki magát, és több mint 1 millió négyzetméter területű, mintegy 2,5 milliárd euró összértékű projektfejlesztést végzett. A cég jelenleg Demján Sándor, Csányi Sándor, Peter Munk, és az osztrák tőzsdén jegyzett Immofinanz AG. tulajdonában van, a tranzakció lezárásakor Demján Sándor és Csányi Sándor a tulajdonosi körből kivásárolja az Immofinanz és Peter Munk részesedését – közölték. Az osztrák ingatlanbefektető társaság azért távozik a cégből, mert üzleti filozófiájuk szerint csak többségi részesedéssel vesznek részt egy cég tulajdonlásában, ez azonban a TPG-nél nem adatik meg. A magyar származású, kanadai Peter Munk távozásának indoka pedig magas életkora.

Magyar vállalkozás sehol az európai szakmai rangsorban nem jutott el még a Trigránit szintjére, ugyanis a cég 2011-ben az európai ingatlanértékelők szerint harmadik volt. Bár a TPG elképzelései még nem ismertek, de Demján Sándor biztos benne, hogy a társaság továbbra is az európai élmezőny tagja marad. Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója kiemelte: stratégiai céljuk, hogy további források felhasználásával a régió legnagyobb ingatlanbefektetési-, fejlesztési-, és üzemeltetési vállalatát hozzák létre. (Az új tulajdonossal kötött megállapodás egyébként rögzíti: a TriGranit eredményes menedzsmentje továbbra is a helyén marad.)

A TPG Real Estate-ről annyit lehet tudni, hogy közel 75 milliárd dollár értékű vagyont (21 ezer milliárd forint) kezel 17 irodában világszerte.

Demján Sándortól megtudtuk azt is, hogy a jelenlegi tulajdonosszerkezettel nem tudták volna biztosítani a megfelelő növekedési potenciált, mivel a környező országok leköröztek bennünket, és „agyban” is előttünk járnak. Nagyobbak a fejlesztési lehetőségek, mint Magyarországon.

Az újságírók természetesen arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora a vételár, de a jelenlegi tulajdonosok úgy döntöttek, hogy ezt üzleti titokként kezelik. A nagyságrendre azonban lehet abból következtetni, hogy az ügylet a 8 milliárd euró értékű kelet-közép európai régiós piacon jött létre, itt Magyarországnak mintegy 10 százalékos részesedése van, így a TriGranit eladása a magyar piac nagyságának megfelelő értékű lehet.

Demján cégei által megvalósított néhány fontosabb projekt

 • Korda Sándor Filmstúdió
 • Esplanada (Bukarest)
 • Duna-Pest Rezidenciák (Budapest)
 • Nemzeti Színház (Budapest)
 • Hilton Budapest WestEnd (Budapest)
 • Ferihegy Expressz (Budapest)
 • Polus City Center (Pozsony)
 • Polus Center (Kolozsvár)
 • Szilézia City Center (Katowice)
 • WestEnd City Center (Budapest)
 • Stratégiai Fejlesztő Központ Alapítvány
 • Demján Sándor Alapítvány
 • K&H irodaház.

Arena Zagreb 

.

A szakma azonban nem elégedett meg ezekkel a számokkal, és nyomban megindult a találgatás az összegről. A szakértők úgy vélik, hogy közel járhat az igazsághoz, ha 170 milliárd forint (600 millió dollár) körüli értékre kalkulálják a vételárat, amely természetesen megoszlik a tulajdonosok között. Olyan találgatások is napvilágot láttak, hogy a legutóbbi Napi.hu TOP 100 lista kapcsán közölt 93 milliárd forintos érték, amellyel Demján Sándor a negyedik helyen állt, és a nagyvállalkozó mostani bevétele hozzávetőleg azonos lehet.

A Magyarországon bejegyzett TriGranit vállalkozások közül árbevétel alapján a TriGranit Management Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. a legnagyobb, ez 2014-ben 5,6 milliárd forint forgalom mellett 1,4 milliárdos üzemi szintű eredményt ért el. Tulajdonosa a Quintana Investments Ltd. – mint azt Demján Sándor a Népszavának elmondta – 3,1 milliárd forint (100 millió euró) osztalékot vett fel belőle 2014-ben, így mérleg szerinti eredménye – szakértői becslés szerint – nulla forint lett.

A másik TriGranit cég, a TriGranit Fejlesztési Zrt. ezzel szemben 2013-ban 1 milliárd forint feletti forgalmat ért el, tavaly már csak 1,8 milliót. Elsősorban Lengyelországban, főleg Krakkóban vállalkoznak. Lapunk Török Árpád vezérigazgatótól megtudta, hogy márciusban adták át itt az ötödik irodaházblokkot, a hatodikat az év végére akarják befejezni. A terveik szerint folytatják majd krakkói tevékenységüket, mivel a régión belül Lengyelországban kiemelkedően magasak a bérleti díjak és a finanszírozási lehetőségek is megfelelőek.

Mostanában a fővárosi irodaházpiacon olyan hírek terjednek, hogy ismét lehetőség nyílhat a fejlesztésekre, amire a válság óta nemigen volt példa. Ez is elősegíthette a mostani gigaüzlet létrejöttét. Éppen a napokban vásárolta meg a Wing Zrt., az amerikai Morgan Stanley Real Estate Investing és az osztrák bevásárlóközpont specialista CC Real a MOM Park, a Westend Bussiness Center és az EMKE irodaház együttes megvételét, a Világgazdaság értesülése szerint az ügylethez 126 millió eurós hitelkeretet vettek igénybe a vevők. Demján Sándor ezúttal sem mulasztotta el megemlíteni, hogy a Westend Bussiness Center nem azonos a Westend City Centerrel, nem a TriGranit, hanem más ingatlanbefektető tulajdonában volt.

A vevő TPG a világ egyik legnagyobb kockázati tőkebefektetője, kezelt vagyonának értéke jelenleg majdnem 60 milliárd dollár. 1992-ben alapították, egyik központja a texasi Fort Worth-ben, a másik San Franciscóban van.

A válság jót tett a magyar ingatlanfejlesztőnek

Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója néhány éve azt nyilatkozta a Menedzser Magazinnak: „A válság csak megadta azt a lökést, kényszert, hogy kihozzuk magunkból és a cégcsoportból a benne rejlő teljesítményt. Ezért mondtam már 2009-ben is, hogy nekünk s az egész ingatlanfejlesztő szakmának jól jött a válság. Ráirányította a figyelmet olyan dolgokra, amelyekkel konjunkturális időszakban kevésbé foglalkozott a szektor meg a cég. Minden cégnek úgy kell működnie, mintha kezdő kft. lenne. Meg kell nézni, mennyi papírt, mennyi tollat veszünk, figyelni kell, mennyibe kerülnek a szolgáltatások, az utazási költségek. A rezsi döntő részét nálunk a személyi állomány költségei és a kapcsolódó direkt kiadások adják. Korábban hajlamosak voltunk sokkal több embert tartani, mint amennyi munka volt. Ez megváltozott: 2008-hoz képest a mai rezsiköltség negyede az akkorinak, az egy főre eső készpénztermelő képesség viszont növekedett. Ez azt jelenti, hogy már akkoriban is nagyobb volt a vállalat profittermelő képessége, de ilyen „apróságokkal” nem foglalkoztunk, hiszen tudtuk tartani a korábban megszokott bővülési ütemet, s ez elég is volt. A TriGranit egy közép-európai regionális cég, nagyon erős magyar gyökerekkel.”