Aranydiplomát vehetett át Demján Sándor, Magyarország legismertebb üzletembere a Budapesti Gazdasági Főiskola szerdai szenátusi ülésén. Ez a főiskola – amely a maga 18 ezer hallgatójával a legnépesebb felsőoktatási intézmény -, a jogutódja annak a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolának, amelyen a TriGránit Zrt. elnöke 50 esztendeje végzett. 

Magyar modell pedig nincsen – mondta a diploma átadását követően a Népszavának Demján Sándor, ahogy fogalmazott magyar agy létezik, szorgalom is, de a nagy rendszereket tekintve, mi csak követők lehetünk. Példaként megemlítette az üzletember, hogy az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő FED gazdasági modelljét követjük, amikor a kormány a megszorításoktól mentes növekedést tűzte ki céljául, az más kérdés, hogy milyen sikerrel.

Hasonlóképpen nem saját modell az állam szerepvállalásának hangsúlyozása. Demján Sándor úgy véli: a magyar állam éppen elérte azt a szintet a versenyszférában, amelyet már nem érdemes növelni. Ugyanakkor úgy véli, hiba volt az állami topmenedzserek bérét havi kétmillió forintban limitálni. Álláspontja szerint hasonló javadalmazást kell számukra adni, mintha ugyanezt a pozíciót a versenyszférában töltenék be.

Demján Sándor pályája rendkívül sokoldalú, a Skála-Coop szövetkezeti áruház-lánc megalapítója és első vezetője, miképp a Magyar Hitel Bank Rt.-nek is. Nevéhez, mint ingatlanos nagyvállalkozóéhoz fűződik a „centerek” (Bank, Pólus, Westend City) létrehozása. Társadalmi szerepvállalása közismert, a VOSZ ügyvezető elnöke, akárcsak a Takarékszövetkezetek Országos Szövetségéé. De volt az MLSZ elnöke is, álma az igazán professzionális magyar futball megteremtése volt. A fő finanszírozója volt a legelismertebb – magánadományból létrejött – díjnak, valamint az egyes megyékben adományozandó Prima díjnak. Olyan ismert üzletemberekkel működött együtt, mint a magyar származású Peter Munk, Andrew Sarlós, és közösen dolgozott a piacgazdaság egyes elemeinek megteremtésében Mark Palmer egykori amerikai nagykövettel.

A nagyvállalkozó soha nem feledkezett meg arról, hogy nehéz sorból küzdötte fel magát a csúcsra. Összesen kétmilliárd forint értékű ösztöndíjprogramjával több ezer felsőfokú tanulmányokat folytató rászoruló hallgatót segített a diploma megszerzésében.