A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a Román Munkaadók Nemzeti Szövetségével (UNPR) írt alá partnerségi szerződést pénteken, amelynek célja a két ország vállalkozásainak segítése.

Publikálva: 2015.06.19. 16:59

A szerződés aláírása előtt Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke kiemelte: a megállapodás annak köszönhető, hogy mostanra mindkét ország leküzdötte a gazdasági válság hatásait. Meggyőződése, hogy Kelet-Európa, így Magyarország és Románia is „gazdasági sikerre van ítélve”. Demján Sándor szerint ennek a sikernek a megvalósítói a vállalkozók, és mivel a társadalom gazdasági alapon működik, különösen nagy a felelősségük. Az érdekvédelmi szervezetek közül szavai szerint mindkét országban azok a kormány barátai, amelyek vitatkoznak, próbálnak korrigálni, és azok az ellenségei, amelyek mindig mindenben egyetértenek vele.

Hangsúlyozta, a VOSZ több évtizede egy vitatkozó szervezet. Demján Sándor elmondta: a gazdasági együttműködést mindkét ország, és az Európai Unió is támogatja, a magyar állam forrásokat is rendel mögé. Kelet-Európában ugyanakkor véleménye szerint problémát jelent, hogy az uniós forrásokat nem a termelő tevékenység fejlesztésére fordították, hanem például fesztiválokra. Magyarországnak azonban sikerült az áttörés ezen a területen, hiszen ma már a vállalkozásokhoz kerül a források nagy része, és „nem a halottasházak felújítására” – fogalmazott. Hosszú harc volt a polgármesterekkel, mire ezt sikerült keresztülvinni – tette hozzá.

Ioan Lucian, az UNPR elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást, és kiemelte, hogy csak az együttműködés viszi előre az országokat. Mint mondta, azon fognak dolgozni, hogy a másik országban megjelenni kívánó vállalkozások biztonságban érezzék magukat.

Hangsúlyozta, régóta szerették volna elindítani az együttműködést, hiszen a VOSZ nagyon jelentős szakmai szervezet.
Ioan Lucian szólt arról is, hogy a megyei VOSZ elnökökkel is találkozott, és van néhány elem, amelyet szeretnének átvenni a VOSZ gyakorlatából – erre példaként említette a Széchenyi-kártyát. Úgy vélte, többek között a turizmus, a mezőgazdaság, az energetika, az oktatás, és a kutatás területén tudnak majd együttműködni a határ menti régióban, másik lehetőség pedig a Duna, ezen a területen is érdemes kiterjeszteni az együttműködést.

Ádám Imre, a VOSZ soros elnöke kiemelte: a megállapodás lehetőséget ad arra, hogy a két szervezet a legmagasabb szinten tudjon együttműködni, és a megállapodás mindkét fél számára nagy lehetőségeket tartogat. Fő céljuk, hogy a magyar és román vállalkozókat megismertessék a két ország jogszabályi környezetével, és hogy akár közös cégeket alapítva együttműködjenek. Hozzátette: mindent elkövetnek annak érdekében, hogy európai uniós pályázatok is segítsék az együttműködést.